English Chinese (Simplified) German Hindi Romanian Russian Spanish

21 Days to Supercharge Your Chess

SUPERCHARGE YOUR CHESS
Give me 21 Days and I Will Show You How to
Become a Dramatically Better Chess Player

Chess Talk

Chess Players Online:

We have 321 guests online
pogonina

ideas behind openings

IM Sagar Shah - How to Improve at Chess E-mail
Written by IM Sagar Shah   
Sunday, 28 September 2014 12:42

sagar shah chessToday I have interviewed a 24 year old IM from India, Sagar Shah (2468 ELO), and asked him 10 questions about  improving at chess.

Sagar has suggested a few things that will be very important for those seeking to make progress at chess.

He shared his own insights about training at chess, and suggested a couple of good chess reads that helped his game. 

***

1. What in the most quick and effective way to increase one’s ELO rating studying individually (no coach involved), for chess players 1400 – 1800 ELO.

Answer:  The best way is to work with books. My personal favourite author in this category is Jeremy Silman. His book: Reassess your chess and Reassess your chess workbook along with Amateur’s mind and Silman’s Endgame course are excellent. These books will improve the positional understanding of the student. But as we all know tactics are really important and hence I recommend solving at least 1 hour of tactical exercises every day. Many books are written on this topic, maybe the best one for this rating category can be Westechnik’s Understanding chess tactics.

2. Could you suggest an example of an effective training program for chess players 1400 – 1800 strength? What changes in the program once the player’s level goes up?

Answer: In this rating category players should work with the above mentioned Silman book for two hours every day and then one hour of tactics. I also highly recommend power-play series of Daniel King. It is a wonderful collection of 20 odd DVDs. Maybe an hour of that will make a well rounded 4 hours of practice every day.

3. How much time do players of 1400-1800 strength need to dedicate to studying openings and how should it be done?

Answer: At this stage openings should be studied mainly while analyzing one’s own games. For example, you play a game on the internet or in a tournament, it makes sense to check the opening, if you could have played a better move and what were the options etc. There is no need to read tons and tons of theory right now. Working on other phases of the game is much more important.

sagar shah chess

4. What is the main mistake that most novice chess players make, preventing them from improving at chess?

Answer: The main mistake which I have seen in novice players is the fact that they love to read about chess and watch videos and DVDs and really have the will to study chess but they do not like to make their brain work. If I had to recommend one thing, then it would be that players should bring out their chess set and always study chess in a proactive manner. They must be inquisitive and try to pose questions to what is being taught in books and DVDs rather than just nodding their head and having a nice leisurely session. Training your brain to think is one of the most important things that a novice chess player must do.

5. Is playing blitz and rapid chess helpful for becoming a better chess player?

Answer: I think playing limited number of blitz games is good for your chess. My recommendation would be to decide on the number of blitz games that you will play online, before you start playing. Let’s say five games. Make sure you save the games that you played. After the games are done, analyze the games nicely. I don’t see why this will not prove to be a useful tool in improvement.

6. What chess book has helped you the most?

Reassess your chess by Jeremy Silman

Amateur’s mind by Jeremy Silman

Can you be a positional chess genius by Angus Dunnington

Understanding chess tactics by Martin Westechnik

Excellent books by Mark Dvoretsky

All the books by Jacob Aagaard most notably Practical Chess Defence.

7. How much tactics an improving chess player needs to solve daily?  What difficulty level that tactics needs to be?

Answer: The tactics need not be too difficult but an hour of solving them daily will really be useful. It’s like going to the gym. If you do it regularly and consistently, over a period of time you can see the difference.

sagar shah chess

8. Do you have a personal chess database with your games, opening preparation, etc.?

Answer: Yes of course. I have my own database of annotated games and also database for my individual openings which I regularly update with new games and ideas.

9.What chess programs do you use?

Answer: I mainly use ChessBase 12 and Houdini.

10. Is it worthwhile to play against chess engines (handicapped)?

Answer: I don’t think so. It would be much better if you played against human players. But I have a friend who kept playing against the engine and really improved. The key here is not to be depressed when you lose and learn from the mistakes you made against the engine.

Credits: images used in this article are courtesy of IM Sagar Shah's official Facebook page and his  personal blog

***

"There Are 3 Main Problems That 95% of All Chess Players Are Facing... "

start winning at chess

You will instantly discover how you can significantly improve your game, adding hundreds of elo points without hiring an expensive chess coach or spending 5 hours a day on chess !


Click Here to Start Your Training

Last Updated on Monday, 29 September 2014 08:48
 

Add comment

Please offer your feedback for the article here. Don't worry, your comment will appear shortly after approval. Only SPAM and abusive comments will be deleted.


Security code
Refresh